Muzika

Trenutno na programu: Petar Grašo - Utorak
Radio S

Zdravko Čolić

Biografija

cola1.jpg

 Tog 30. maja 1951.godine u 17.15 h, u Sarajevu rođena je najveća zvezda bivše Jugoslavije, Zdravko Čolić. Zvezda koja ni u jednom trenutku svoje karijere nije gubila svoj sjaj. Naprotiv svakoga dana sija sve jače. Kao dete više se zanimao za sport nego za muziku. Svoju sportsku putanju započeo je kao golman u juniorima “Željezničara”, da bi ubrzo shvatio da mu atletika više leži.

Na jednom takmičenju osvojio je drugo mesto, odmah iza tadašnje atletske zvezde Nenada Stekića. Ipak, kako Čola kao sportista nije postizao veće rezultate, a kako je imao velikog talenta za recitovanje, podrazumevalo se da učestvuje u školskim priredbama. Voleo je i glumu, pa je primljen i u Pionirsko pozorište, gde je učestvovao u predstavama "Dečaci Pavlove ulice" i "Kekec i Mojca". Muzika mu je bila hobi, učio je gitaru i išao u muzičku školu. Prvo su se Čolini roditelji dvoumili između gitare i harmonike, no mali Zdravko se odlučno zalagao za gitaru i tako je odlučeno da se kupi gitara! Sa prijeteljem Bracom Isovićem svirao je za društvo u parku, a u svom su kvartu bili poznati kao duet Čola i Isa sa Grbavice.

   Svoje prve muzičke korake imao je u Baošićima, naselju pokraj Herceg Novog. Na plaži ili kampu od deset uveče pa do jutra pevao je i svirao pesme s festivala u San Remu. U Crnoj Gori je zaradio i svoj prvi honorar od svirke i pevanja. Naime, s prijateljem je iz Sarajeva stigao u Bijelu. Pohađao je tada treći razred gimnazije. Na jednom plakatu ugledali su najavu takmičenje pevača amatera.

Čolić se prijavio, otpevao pesmu "Lady Madonna" i osvojio drugu nagradu. Svoju zvaničnu karijeru započinje 1968. godine kada se mladi Čola u svom rodnom gradu priključuje grupi "Mladi i lepi", a već godinu dana kasnije prelazi u afirmirane "Ambasadore". 10. septembra 1971 g. seli se u Beograd, kada dobiva poziv Kornelija Kovača za “Korni grupu” umjesto Dade Topića. “Korni grupa” u to vreme je bila elita exYU progresivnog rocka, odnosno jazz-rocka. Čola koji je već tada u sebi nosio harizmu šlagerskog pevača - napušta grupu nakon šest meseci. Iz tog Korni doba ostaju pesme "Kukavica" i "Gospa Mica gazdarica".

   Odlučuje se za solističku karijeru koju započinje zvanično na festivalu Vaš šlager sezone u Sarajevu 15. aprila 1972. godine s pesmom Kemala Montena "Sinoć nisi bila tu". Čola osvoja treću nagradu, te nagradu za interpretaciju. Pesma u celoj zemlji postaje veliki hit, a danas se ubraja u neke od Čolinih najlepših pesama. Te godine učestvuje na festivalima u Splitu sa pesmom "Stara pjesma"(Stara pisma), Skopju sa pesmom "Moj bol", kao i na festivalu u Prištini. Nedugo nakon festivalskih nastupa, Zdravko Čolić zajedno sa Indexima, Biserom Veletanlić, Sabahudinom Kurtom i Sabinom Varešanović odlazi na veliku turneju po SSSR.

Zdravko Čolić  je 4 godine zaredom učestvovao na sarajevskom festivalu zabavne muzike - Vaš šlager sezone

1972. Sa pesmom "Sinoć nisi bila tu" (K. Monteno) osvoja treću nagradu i nagradu za interpretaciju

1973. Sa pesmom "Bling, blinge, blinge, bling" (Zdenko Runjić)

1974.
Sa pesmom "Zelena si rijeka bila"

1975.
Sa pesmom "Zvao sam je Emili" osvaja nagradu publike (K. Kovač)

   Ubrzo je krenula i internacionalna karijera. Na Opatijskom festivalu pobedio je s pesmom Kemala Montena "Gori vatra", čime se plasirao na Pesmu Eurovizije. Plasman u Luksemburgu te 1973. nije bio baš uspešan - bio je preposlednji, ali je firma Warner Brothers ipak s Čolom potpisala ugovor.

Tako je Čolić za njih snimio četiri singla, dva na nemačkom i dva na engleskom jeziku, no tu se i završava njegova glasno najavljivana karijera u inostranstvu jer Čola nije želio da živi u Nemačkoj, gde je prvotno trebao preći, sve dok je kod kuće u Jugoslaviji bilo dovoljno posla i izgleda za još mnogo koncerata. Na svojim nemačkim pločama Zdravko Čolić je potpisan kao Dravco, jer je nemačkim urednicima njegovo ime bilo komplikovano za izgovor.

Slušajte nas