Veče sa Ninom

Na programu: 19:00 - 22:00 Trenutno na programu: Sade - Smooth operator
on_air_irena.png

Prljavo Kazalište

Biografija

prljavo_kazaliste.jpg

Prljavo kazalište ime je zagrebačke rock grupe. Grupa je nastala 1977. godine u predgrađu Zagreba, radničkoj Dubravi i spada u jednu od najpopularnijih grupa u Hrvatskoj, ali i u bivšoj Jugoslaviji.

Članovi su: Jasenko Houra (gitara, vokal), Mladen Bodalec (vokal), Tihomir Fileš (bubnjevi), Jurica Leikauff (klavijature), Mario Zidar (gitara) i Dubravko Vorih (bas gitara).

Prvi ozbiljniji nastup imali su na Poletovom koncertu 1978. godine. Odmah je izbio i prvi incident u kom su provocirali publiku, jer su tada uzgajali punk imidž.

Prvi album je izdat 1979. godine, a bend je imao sreće što se tiče medija, jer su ih ,,obožavali”. S druge strane tadašnja komisija za šund nije oslobodila album poreza na promet.

Najverovatnije da je razlog to što se u jednoj pesmi javlja tema homoseksualnosti. Ipak, album je proglašen jednom od najboljih debitantskih ostvarenja.Drugi album je u osnovi promenio zvuk, koji je otišao daleko od punk-a. Veliki uspeh je postigla pesma ,,Mi plešemo” (koja je u originalu trebalo da se zove ,,Mi pijemo”, a koju su na taj način kasnije otpevali NBG iz Beograda).Naredni albumi su doneli standardni pop rock zvuk, sa elementima hrvatske narodne muzike, ali i tekstovima koji su Hrvatskoj pridavali veći značaj. To je odlično prošlo u Hrvatskoj, ali je u ostalim delovima zemlje osudjivano kao nacionalističko.


Veliki koncert 17. oktobra 1989. godine grupa je održala na zagrebačkom Trgu republike gde se okupilo oko 150.000 ljudi.

Početkom devedesetih grupa je dosta svirala po hrvatskim klubovima u inostranstvu (posebno u Kanadi, Australiji i Americi), a sa početkom rata pauziraju. Na scenu se vraćaju 1994. godine sa novim albumom. Usledila je serija koncerata, ali i novih albuma, kompilacija i koncertnih snimaka.


Jasenko Houra
je sredinom devedesetih osnovao sopstvenu izdavačku kuću CBS (Crno bijeli svijet). 

Slušajte nas