Muzika

Muzika koju Srbija najviše voli
Radio S

Babe

Biografija

Babe_1995_Lazne_slike_o_ljubavi_a.jpg

 Bend je osnovan 1992, kao samostalni projekat Žike Milenkovića (Bajaga i Instruktori-vokal, gitara), Gorana Čavajde (Električni orgazam-vokal, bubnjevi) i Zorana Ilića (Riblja Čorba-gitara).

Bas gitaru je svirao Zoran Vasić, koji je prethodno svirao sa Ilićem u grupi "Bezobrazno zeleno". Tokom snimanja njihovog prvog albuma "Slike iz života jednog idota" Vasić je napustio bend i bivši član benda "U Škripcu" Dejan Škopelja postao je novi basista. Za Babe je debitantski album uglavnom odradio Žika Milenković. Smiješne pjesme o pijancima, dilerima i frustriranim seksualnim manijacima su pridobile publiku. Na albumu su radili i Margita Stefanović (EKV), Vidoja Božinović, Del Arno Band i drugi vrsni muzičari. Nakon što je album izašao Babe su otišle na turneju sa Ribljom Čorbom, a 1994 su izdali 4 singl-pjesme, obrade pjesama "Novogodišnja pesma", "Losa navika", "Reći ćemo hvala kad bude karnevala" i "Dizel "(pjesma Tommy Roe-a "Dizzy ").

U 1995 Babe rade "Lazne slike o ljubavi", ali album nije postigao uspjeh prethodnih izdanja, iako su pjesme: "Ko me ter'o" i "Mesnica" postala radijski hitovi. Rade obradu "Strangers in the Night", verzija pod nazivom "Stranac usranac". U to vrijeme Čavajda je napustio bend, a Vlada Cvetković je postao novi bubnjar benda.

Početkom 1998. Babe objavljuju kompilacijski album "PS Babe" na kojem se nalaze nove pjesme: "Hoću da budem predsednik Srbije", "Zadnja noć" i "Mladi ludi svet". Album "Slike sna i jave" (Samo za buntovnike) je objavljen sa novim članovima: Vladan Nedeljkov (gitara) i Blagoje Nedeljković (bubnjevi). Pjesma "Mexico" je napisana 1982. za vrijeme Milenkovićevog rada sa bendom "Mačori". "U sukobu 2 Pola" je obrada "Touch Too Much" od Hazel O'Connor.

Nakon NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999., a Milenkovićev glavni bend "Bajaga i Instruktori" objavljuje album "Ulicom Zmaja od Noćaja" 2000, Babe završavaju svoj rad.

Diskografija

Studijski albumi

* Slike iz života jednog idota (1993)
* 4 pesme Babe (1994)
* Lazne slike o ljubavi (1995)
* Slike sna i jave (Samo za buntovnike) (1999)

Slušajte nas